jó ha tudja
 
Hírek
Akciók
 
 

Hírek

A piaci ár !
A piaci ár meghatározását tovább nehezíti az is, hogy az itthon használt gáz döntően importból származik, az ezért fizetett árat pedig egy a kőolaj világpiaci árának alakulását kilenchónapos csúszással figyelembe vevő elszámolási rendszerben állapítják meg. A megkérdezett szakértők ezzel együtt úgy vélték: ma adók nélkül a 80 forint / köbméter körüli árat lehetne piaci alapon reálisnak tekinteni.

Mennyit fizetünk?
Ehhez képest a lakosság jelentős része (ugyancsak adók nélkül) 40 forintot fizet köbméterenként, azaz a piaci ár felét. A lakossági ár a következőképpen tevődik össze: a gazdasági tárca rendeletben szabályozza a különböző fogyasztói csoportok által fizetett árat, az adott fogyasztói csoportokon belül is differenciálva azonban például a fogyasztás mértéke és a felhasználás célja szerint.
A lakossági fogyasztók esetében ez további három csoportot eredményez, az évente 1500 köbméter alatt, az 1500 és a 3000 köbméter között, illetve a 3000 köbméter felett fogyasztók csoportját.
Az első kategóriának meghatározott ár (adók nélkül) 64,4 forint. Ennek azonban csak mintegy kétharmada terheli ténylegesen a fogyasztót, hiszen a 64,4 forintból 22,15 forint állami támogatás. Ez a fajlagos árnak, az 1,85 forintos alapdíj mellett számolt 40,4 forintnak több mint 50 százalékát teszi ki. Ha tehát a támogatás megszűnne, azzal önmagában másfélszeresére nőne a fizetendő díj, és - a lakosság és a közületi fogyasztók számára eltérően megállapított árak miatt - még így sem érné el a tényleges piaci árat. (Az átlagos, gázzal fűtő családok évente 1500-3000 köbméter között fogyasztanak, a nyugdíjasok jellemzően 1500 alatt, a családi házban élők 3000 köbméter felett).
 

VEGAS99 D E S I G N

Főoldal