jó ha tudja
 
 

Hogy spórolhatunk? - Fűtés

Mikor optimális a gázégő beállítása?

Erről a gázláng színe alapján győződhetünk meg:
- A jól beszabályozott égő lángjának színe kék, a lángcsúcsoknál enyhén lilás árnyalatú.
- Ha a láng színe túlságosan homogén világoskék, vagy szinte nem is látszik, az a szükségesnél nagyobb légmennyiségre utal, ha viszont vöröses, vagy narancssárgás lángot látunk, akkor a gáz elégetéséhez nem áll rendelkezésre elegendő oxigén. Az égés hatásfoka mindkét esetben kisebb, mint a jól beszabályozott égőé: ahány százalékkal csökken az égő hatásfoka, ugyanannyival nő az energiafogyasztásunk.Rendszeres karbantartás = üzembiztonság és energíamegtakarítás!
Minden gázüzemű készülék rendszeres karbantartást igényel.
Ennek hiányában a készülékek hatásfoka folyamatosan romolhat, ami akár 5-40 %-os többletköltséget is okozhat.
A gázkészülékek eredeti hatásfokán utólagos beavatkozással nem lehet javítani, de helytelen üzemeltetéssel a meglévőt el lehet rontani.

- Javasoljuk, hogy évente egyszer, célszerűen a fűtési szezon előtt végeztessük el a tisztítást és az égők beszabályozását. Ezt a feladatot kézséggel elvégezzük önnek.
- A gyújtóláng is fogyaszt, mégpedig nem is keveset. Egy gyújtólángon átlagosan havi 10 m3 (!) gáz ég el. Nem folyamatos üzemű készülékeknél a gyújtólángot éjszakára és hosszabb üzemszüneti időszakokra (pl. ha több napra elmegyünk otthonról) zárjuk el!Hogyan fűtsünk energiatakarékosan?

Akár családi házban, "bérházban", akár panelépületben lakunk (15-20 évnél idősebb épületek esetében), fűtési többlet-energiafelhasználásunk egy részét az ablakokon és ajtókon, valamint a gyenge hőszigetelőképességű falazaton keresztül távozó hő miatti veszteség okozza.
- Jelentősen csökkenthetjük az ablakokon távozó hő mennyiségét, ha sötétedéskor leeresztjük a redőnyt és behúzzuk a sötétítő függönyt.
- Ne zárjuk körül bútorokkal a fűtőtestet, mert ezzel akadályozzuk a meleg levegő szabad áramlását. Ha fűtőtestünk valamilyen burkolattal rendelkezik, ügyeljünk arra, hogy a légáramlást biztosító nyílások mindig szabadok legyenek!

- Fűtési költségeink jelentős hányadát megtakaríthatjuk, ha alacsonyabb hőmérséklettel is megelégszünk. Már 1 °C átlaghőmérséklet-csökkentéssel is 6 % energiamegtakarítást érhetünk el!
- Életvitelünkhöz igazodva, a nap folyamán akár többszöt is változtathatjuk a hőmérsékletet egy adott helyiségben. Alkalmazhatunk napi vagy heti beállítást biztosító, programozható termosztátot is.
- Éjszaka, vagy ha nem tartózkodunk otthon, elegendő a lakást 16 °C-ra, az úgy nevezett temperálási hőmérsékletre fűteni.
- A lakás különböző helyiségeit mindig csak a rendeltetésüknek megfelelő hőmérsékletre fűtsük. Erre is csak a tényleges használat idejére van szükség.
- A központi, vagy cirkó-fűtésű lakásokban ez úgy oldható meg, ha az egymástól eltérő hőmérsékletigényű helyiségek hőszabályozására termosztatikus szabályozószelepeket építtetünk be a radiátorokhoz.
- Friss levegőre télen is szükségünk van. Különösen igaz ez akkor, ha a belső térben olyan gázkészülék üzemel, amely az égéshez a helyiség levegőjét használja. Fűtési idényben a levegőcserét gyakori, de rövid ideig tartó, intenzív szellőztetéssel valósítsuk meg!
- Új épületek tervezésénél alapvető szempont az épület ideális tájolása (az építési telek földrajzi adottságaitól függően). A lehető legnagyobb felületével a Nap irányába tájolt és megfelelően kialakított épülettel "rövidíthetünk" a fűtési idény hosszán.
Megtakarítási lehetőségek kis ráfordítással

Léteznek olyan egyszerű és olcsó megoldások, amelyekkel jelentős energiamegtakarítás érhető el, ráadásul ezek egy részét magunk is kivitelezhetjük.
- Helyezzünk a konvektor, vagy a radiátor mögötti falrészre alumínium-fóliával bevont hőszigetelő lapot, úgy nevezett hőtükröt! A hőtükör a szoba irányába veri vissza a hőt, ami különben a falon keresztül a szabadba távozna. Ha nincs ilyen hővisszaverő lapunk, megteszi akár a konyhai alufólia is.
- Lakásunk fűtésekor elsődleges célunk a kellemes melegérzet biztosítása. Ennek egyik eleme a levegő hőmérséklete, másik pedig a megfelelő páratartalom. Melegérzetünket jelentősen javíthatjuk, ha rendszeresen párologtatunk.
- Központi vagy cirkó-fűtéssel ellátott lakásokban az életvitelünket követő fűtés megoldása érdekében a kazán vezérlését ellátó központi termosztát mellett célszerű a többi helyiség hőleadóinak (radiátor) elzárószelepeit termosztatikus kivitelűre cserélni. Így megoldhatjuk az egyes helyiségek hőmérsékletének egymástól független szabályozását, és megakadályozhatjuk a túlfűtést.
- Jelentős megtakarítás érhető el a nyílászárók résveszteségeinek csökkentésével. Az utólagos hőszigetelésre többféle, akár házilagosan is kivitelezhető megoldás létezik
- A nyílászárók üvegfelületeinek hővisszaverő fóliázása is hatékony kiegészítő megoldás, mert télen segít a helyiségben tartani a meleget, de nyáron is hasznos, hiszen csökkenti a közvetlen napsugárzás hatását.
- A fűtési veszteségek csökkentése érdekében a kazánházban lévő és a fűteni nem kívánt helyiségekben áthaladó csővezetékeket lássuk el megfelelő vastagságú hőszigeteléssel (csőhéj)! Célszerű megoldani a melegvíz-vezetékek és a melegvíztárolók hőszigetelését is.
Megtakarítási lehetőségek felújításkor, új ház építésekor

Új ház építése, vagy felújítás esetén már az épületgépészeti tervezés folyamán érdemes törekedni az energiatakarékos megoldások alkalmazására! Az épületek, épületgépészeti rendszerek korszerű kialakítása, felújítása a kivitelezési költségek és a várható megtakarítások alapos előzetes elemzését igénylik. Gondos tervezéssel, energiatakarékos építéssel, ill. felújítással a hagyományos rendszer energiaköltségeinek legalább a fele megtakarítható.
- A kivitelezést bízzuk tapasztalt gáz,víz-, illetve fűtésszerelő szakemberre!


- A gázüzemű berendezések üzembe helyezését kizárólag a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által regisztrált, továbbá a márkaképviselet által feljogosított szakember végezze! Csak így garantálható az adott berendezés optimális beállítása, továbbá a gyártó által biztosított garancia.
- Időjárásfüggő szabályozó rendszer beépítésével kazánunk alkalmassá válik arra, hogy teljesítményével folyamatosan igazodjon a külső hőmérséklet változásaihoz.Hőszigetelés - a mindig megtérülő beruházás!

A régebbi építésű házak hőveszteségének 30-50 %-át a hagyományos szerkezetű, gyenge hőszigetelő képességű ajtók és ablakok okozzák.
- Építés vagy felújítás során törekedjünk arra, hogy a falszerkezeten, a födémeken, a tetőn és a nyílászárókon a lehető legkisebb legyen a hőveszteség! Ezt a külső határoló felületek minimalizálásával és hatékony hőszigeteléssel érhetjük el.
- A jó hővédelem biztosítására célszerű többrétegű falszerkezeteket kialakítani.
- A mennyezet és a tetőtér hőszigetelésére korszerű szigetelőanyagok állnak rendelkezésre.
- A tetőszerkezet szigeteléséhez ajánlatos olyan hőszigetelő anyagot alkalmazni, melynek külső felülete hővisszaverő és párazáró (pl. alumínium) fóliával borított. Ez megóvja a belső teret az intenzív napsugázástól, továbbá a nedvesség bejutásától.
- A hagyományos vagy régebbi ablakredőnyök tokja többnyire rosszul szigetelt üreg. Ez felújításkor mindenképpen gondos szigetelést kíván, de még jobb, ha a régi redőnyt megszüntetjük, helyét teljesen betömjük és helyette új, külső hőszigetelésű redőnyt szerelünk fel.
Ahány ház, annyi kémény.
A fűtési rendszer szerves része a kémény. A gázfelhasználás biztonsága nagyban függ a kémények állapotától. A jól megválasztott kéményszerkezet optimális kiegészítője a fűtőberendezésnek, és biztosítja a környezetkímélő, emellett energiatakarékos működést. Milyen a jó kémény?
- A korszerű kéménynek mindenképpen nedvességre érzéketlennek kell lennie. Jó tudni, hogy az optimális kéményrendszerrel több mint 5 % energiamegtakarítás érhető el.
- A kémények átvizsgálását - a gázkészülékekhez hasonlóan - évente célszerű elvégeztetni, hiszen a bennük felgyülemlett szennyeződések gátolhatják az égéstermékek (pl. szén-monoxid) távozását, így azok visszaáramlásának okozói lehetnek.
Kazán - a fűtési rendszer szíve

- Mind egyedi, mind központi fűtés esetén a fűtési rendszer lelke a kazán. A hagyományos kazánok a bevitt energia 55-75 %-át hasznosítják. A modern kazánok hőhasznosítása ezzel szemben 85 %-os, de az ún. kondenzációs kazánok esetén ez az érték már meghaladja a 95 %-ot.

- Fűtési költségeinknek annyi százalékát takarítjuk meg, ahány százalékkal magasabb hatásfokú berendezést vásárolunk. A típus kiválasztásakor gondoljunk erre is!

- Az új kazán kiválasztásánál nagyon fontos, hogy csak akkora teljesítményűt vásároljunk, amekkora éppen fedezi lakásunk maximális hőigényét. Felesleges, sőt káros is "túlbiztosítani" a fűtést. A túlméretezett kazánok ugyanis kevésbé jól szabályozhatók, mint a kellő teljesítményűek. 

VEGAS99 D E S I G N

Főoldal