jó ha tudja
 
 

Hogy spórolhatunk? - Vízmelegítés

Hogyan takarékoskodjunk a meleg vízzel?

- A meleg vízzel teli kád helyett válasszuk inkább a tusolást! A zuhanyozás nemcsak egészségesebb és frissitőbb hatású, hanem felére, sőt harmadára is csökkentheti a tisztálkodásra használt melegvíz mennyiségét. Ez persze csak akkor igaz, ha zuhanyozáskor sem folyatjuk feleslegesen a vizet.
- Fogmosáskor, borotválkozáskor vagy hajmosáskor se tegyünk másképp!
- A konyhában is takarékoskodhatunk a melegvízzel, ha a nagy mosogatást nem folyó vízzel végezzük. Egy-egy tányér vagy pohár kedvéért persze szükségtelen melegvízzel teleengedni a mosogató medencéjét.Ne feledjük: egy-egy liter feleslegesen elfolyt melegvíz látszólag nem sok, de sok kicsi sokra megy!Megtakarítási lehetőségek - eszköz vagy anyagi ráfordítás nélkül

- Akár tárolós (bojler), akár átfolyós rendszerű vízmelegítőnk van, lehetőleg ne állítsuk a hőfokszabályozót 55 °C-nál magasabbra! Magasabb hőmérsékleten ugyanis nagyobb az energiaveszteség, és intenzívebb a vízkőképződés is, ami miatt vízmelegítőnk gyakoribb karbantartást igényelhet.
- Figyeljünk oda arra, hogy a melegvíz hőmérséklete a beállítottnak megfelelő legyen! Tartós hőmérsékletcsökkenés a vízmelegítő fűtőfelületei elpiszkolódásának, illetve a höcserélő elvízkövesedésének jele. Egy milliméter vastagságú vízkőlerakódás már kb. 10%-os hatásfokromlást idéz elő, vagyis egységnyi víz kívánt hőmérsékletre való felmelegítéséhez ennyivel több gázra van szükség.
- Célszerű évente ellenőrizni a berendezés műszaki állapotát. A készülék karbantartását mindig bízzuk szakemberre!


Nagy megtakarítási lehetőségek - kis költségráfordítással

- Ha a zuhanyozóra szabályozható rózsát vagy áramláskorlátozót, a kézmosóra és a mosogató csaptelepre pedig úgynevezett perlátort teszünk, jelentősen csökkenthető a felhasznált víz mennyisége anélkül, hogy a zuhanyozás vagy a kézmosás komfortérzete csökkenne.
- Hagyományos csaptelepekkel a kívánt hőmérsékletű melegvíz beállításáig jelentős mennyiségű víz folyik el feleslegesen.
A víztakarékos keverőszelepek vagy egykaros keverő-csaptelepek ezzel szemben sokkal gazdaságosabbak, mert a kívánt vízhőmérséklet hamarabb beállítható, így kedvezőbb vízfelhasználás biztosítható.
Ezek a beruházások igen gyorsan megtérülnek, mert a víz- és a gázfelhasználást egyaránt csökkentik.


Nagy megtakarítási lehetőségek - nagyobb befektetéssel, hosszú távra

- Egy korszerű, jó hatásfokú vízmelegítő berendezéssel komoly energiamegtakarítás érhető el. Új készülék vásárlása előtt gondosan elemezzük háztartásunk melegvíz szükségletét, szokásainkat és ennek ismeretében válasszuk ki a megfelelő készüléket!. Átfolyós rendszerű vízmelegítővel csak egy melegvízvételi hely látható el maximális biztonsággal. Két csap gyakori egyidejű használatánál már célszerűbb tárolós vízmelegítőt (bojlert) választani.
- Csak akkora méretű bojlert vásároljunk, amely a család számára éppen elegendő mennyiségű vizet tárol (pl. egy négytagú család részére egy 120 literes bojler elegendő). Túlméretezett bojlerrel csak a tárolási veszteségeket és persze a költségeinket növeljük.
- Bojler vásárlásakor lehetőség szerint a korszerű, jobb hőszigetelésű, energiatakarékos kivitelű típust válasszuk! Lehet, hogy egy ilyen készülék vételára magasabb, de ez egy-két év alatt megtérül.
- Melegvízelőállító rendszereknél fontos a készülékek észszerű telepítése. Ha túl messze van a melegvizet előállító eszköz a felhasználási helytől, a hosszú összekötővezeték felmelegítése sok energiába és pénzbe kerül. Ilyen esetben célszerű cirkulációs vezetéket is kiépíteni, amivel csökkenthető a veszteség. 

VEGAS99 D E S I G N

Főoldal